Rijexamenangst

Wat is rijexamenangst?

Je rijdt goed, zegt de rij-instructeur. Je voelt jezelf ook zeker in de auto. Maar bij het rijexamen ben je volledig geblokkeerd en kun je niets meer. En dus ben je gezakt.

Dat is in het kort het probleem, waar heel wat mensen mee te maken hebben. Rijexamenangst noemen we dat. Het is de angst om op het rijexamen te mislukken, waardoor het normale denken en de normale vaardigheden geblokkeerd worden en lagere resultaten worden behaald dan verwacht mocht worden.

Maak een afspraak

Laten zien wat je kunt

Rijexamenangst is een hoogst vervelend verschijnsel. Kandidaten zakken niet omdat ze slecht rijden maar omdat ze te zenuwachtig zijn om te laten zien wat ze kunnen. Uit ons onderzoek blijkt dat rijexamenangst financieel, sociaal en psychisch kostbaar kan zijn.

Die zenuwen kosten veel geld. Niet alleen dat het dure examen opnieuw moet. Ook moeten weer extra rijlessen worden genomen. Belangrijker dan de kosten is voor sommige mensen de reactie van de eigen omgeving. Een keer zakken wordt door iedereen als normaal ervaren. Maar als je twee, drie of vier keer zakt, zie je anderen medelijdend op je neer kijken. Wie zakt is, voor zijn gevoel, ook een beetje gezakt in het aanzien en respect in de eigen omgeving. Ook al is dat meestal feitelijk niet juist, je voelt het wel zo en je kunt er onder lijden.

Voor sommigen knaagt ‘zakken-terwijl-je-het-wel-kunt’ aan hun zelfgevoel en zelfvertrouwen. Ben ik dan zo’n klungel? Ik kan ook niets! De wegen zijn overvol met mensen die het wel gehaald hebben en mij lukt dat niet!

Het ligt voor de hand dat kandidaten met rijexamenangst het best geholpen kunnen worden door hun rijinstructeur tijdens de opleiding. De realiteit is echter dat veel instructeurs nauwelijks in staat zijn rijexamenangst direct bij hun leerlingen te herkennen, laat staan hen daarbij te begeleiden.

Bron: onderzoek van Ard Nieuwenbroek en Piet Gieles.

Heb ik rijexamenangst?
Twijfel je en wil je weten of je rijexamenangst hebt, klik dan hier om een test te doen en een indicatie te krijgen.

Begeleiding van rijexamenangst bij RijschooL Rico
Omdat ik een gediplomeerd faalangstinstructeur ben, zal ik de signalen van rijexamenangst eerder oppikken dan een instructeur die dat niet is. Ook zal ik een leerling met rijexamenangst op een passende manier begeleiden om zo het kostbare aspect zowel financieel, sociaal als psychisch te beperken. Mede daarom is bij RijschooL Rico het herexamen gratis.

Bovendien zal er in eerste instantie al worden aangestuurd op een Faalangstexamen, zodat de leerling ook een CBR-examinator krijgt die getraind is om mensen met rijexamenangst te begeleiden waardoor de kans op slagen weer iets groter wordt.

Maak een afspraak

 

Ga jij ook vertrouwd op weg?

Bij RijschooL Rico kan het!

Contact